Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

První dítě narozené v roce 2021 v Praze přišlo na svět v Podolí

Praha 1. ledna 2021 (ČTK) - První dítě letošního roku v Praze se narodilo v 1:06 v Ústavu pro péči o matku a dítě v Podolí. Chlapec váží 3,7 kilogramu a měří 53 centimetrů. O čtvrt hodiny později se v porodnici U Apolináře, tedy na Gynekologicko-porodnické klinice 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, narodila holčička vážící 3,3 kilogramu a měřící 49 centimetrů. Jako třetí v novém roce se v metropoli narodila holčička Evelína. Na svět přišla na gynekologicko-porodnickém oddělení v nemocnici Motol v 1:40. Podle mluvčí nemocnice Ludmily Šimáčkové novorozená dívka váží 3,8 kilogramu a měří 49 centimetrů.
Vede nás k tomu zejména očekávaný pokles příjmů městského rozpočtu v důsledku protiepidemických opatření a vládní snížení daní, které opět pocítí především obecní a krajské rozpočty...
Praha tradičně odměňuje 15.000 korunami všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první miminko. Dar byl od 5000 do 15.000 korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici. Od roku 2001 dostávají dar všechny na Nový rok narozené děti. Do roku 2005 byl dar 10.000 korun, v dalších letech pak 15.000 korun. Letos hlavní město Praha odměny dětem poskytovat nebude, jak uvedl mluvčí pražského magistrátu Tadeáš Provazník. "Vede nás k tomu zejména očekávaný pokles příjmů městského rozpočtu v důsledku protiepidemických opatření a vládní snížení daní, které opět pocítí především obecní a krajské rozpočty," uvedl k tomu za město mluvčí. V plánu je však, s ohledem na aktuální epidemickou situaci, pořádání slavnostní ceremonie, na níž by děti dostaly pamětní minci a hodnotný věcný dar.
Klíčová slova - ČR - rodina - zajímavosti - děti - Praha -
První dítě roku 2020 v Praze se narodilo akutním císařským řezem dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Jednalo se o hocha pojmenovaného Artem. mlg jpt - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva je zařazena do kategorií Sociální problematika (sop) - Magazínový servis (mag). ID zprávy: T20210101023050|500001. Vydána 01.01.2021 11:33:24. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

První dítě narozené v roce 2021 v Praze přišlo na svět v Podolí




Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách