Zlatovna Zlato Zprávy Magazín

AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka

 USA gastro trh ryby
Ilustrační fotografie. zdroj:istock.com
Los Angeles 25. listopadu 2023 (ČTK/AP) - Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech. Americké firmy vyrábějící konzervy s rybami a plody moře rozšiřují nabídku nad rámec tradičního tuňáka určeného do sendvičů. Jde o trend, který se zrodil během covidových lockdownů, kdy Američané chtěli něco nového, píše agentura AP. Od té doby tento segment trhu roste i díky influencerům, kteří na sociálních sítích vychvalují přínos těchto potravin bohatých na bílkoviny a prodávaných v barevných konzervách. Na tiktokovém účtu Tinned-Fishionado Kris Wilson sdílí recepty na rychlá jídla s využitím například rýže, sójové omáčky, avokáda, vajíčka na hniličku a konzervy uzených slávek od jedné dánské firmy. Rybičky v konzervě se ve Spojených státech nyní pravidelně objevují na menu vinných barů od San Franciska po Houston a New York, kde si hosté na obsahu pochutnávají přímo z konzervy. Dokonce existují kluby milovníků ryb v konzervě, které napodobují vinné kluby a svým členům každý měsíc posílají různé druhy rybiček a plodů moře v různých druzích koření, olejů a omáček. Videa týkající se ryb z plechovky, ať už jde o jejich chuť nebo všelijaké praktické rady, mají na tiktoku desítky milionů zhlédnutí. Zatímco v roce 2018 se ve Spojených státech prodaly rybí konzervy za 2,3 miliardy dolarů (51,6 miliardy korun), letos je to podle firmy Circana zabývající se výzkumem trhu už 2,7 miliardy dolarů. Becca Millsteinová v roce 2020 v Los Angeles založila obchod s rybičkami v konzervě. Tento podnikatelský nápad dostala díky tomu, co jedla během pandemických uzávěr. "Když jsme byli všichni doma v karanténě a připravovali jsme vlastnoručně všechna jídla, zabralo to dost času," říká Millsteinová. "U mě to dopadlo tak, že jsem jedla spoustu ryb z konzervy, ale zároveň jsem zjistila, že nabídka v obchodech s potravinami není nijak skvělá," dodává tato žena, která v minulosti studovala ve Španělsku a pobývala i v Portugalsku. Jde o země, kde ryby z konzerv jsou běžnou součástí jídelníčku, takže věděla, jak dobré věci se v nich mohou skrývat. "Jedla jsem ty samé rybičky z konzervy, jako moje babička Rose jídávala ve 30. letech v Brooklynu," říká Millsteinová. "Přišlo mi to opravdu vtipné," dodala. Její firma Fishwife Tinned Seafood se zaměřuje na vysoce kvalitní ryby a mořské plody, které pocházejí z udržitelného rybolovu. Říká, že chce nabízet "více než jen tuňákové sendviče". Při ceně od 7,99 do 10,99 dolaru za plechovku jsou výrobky od Fishwife myšleny především jako lahůdky. V období 2021 až 2022 se objem prodeje firmy zvýšil o 250 procent, letos zřejmě vzroste o 150 procent. V nabídce má například ančovičky z Kantábrijského moře naložené v extra panenském oleji od farmářů v jižním Španělsku. Tuňák křídlatý, který se prodává v plechovkách uzený, je lovený tak, aby nepřišli k úhoně další mořští živočichové. "Jde o výrobky určené třeba pro případ, že máte návštěvu," tvrdí Millsteinová. "Není to něco, co chcete jen s něčím dalším smíchat, abyste připravili levné jídlo s obsahem bílkovin," dodala. Simi Grewalová, zakladatelka vinotéky DECANTsf v San Francisku, říká, že její podnik po rybích konzervách sáhl částečně kvůli tomu, že nemá kuchyni vhodnou k vaření. "Jsou naprosto všestranné, hlavně když jde o párování s víny," pochvaluje si. Ve vinotéce se prodávají konzervy od osmi do 36 dolarů. "Lidé si často myslí, že ryby v konzervě jsou levnou záležitostí, ale my je pečlivě vybíráme," podotýká Grewalová. "Měsíčně trávím řadu hodin výběrem toho nejnovějšího, co se objevilo," uvádí.
Klíčová slova - USA - gastro - trh - ryby -
Podle kuchařky a spisovatelky Marie Finnové jsou ryby v konzervě dobrou volbou pro labužníky vyhledávající něco nového i pro ty, kdo si doma dělají zásoby pro případ živelné katastrofy. "Říkám si, že pokud vás má něco udržet dlouho naživu, pak je to konzerva sardinek v olivovém oleji," směje se. Kalifornské město Monterey bývalo kdysi sídlem prosperujících továren vyrábějících sardinky v plechovkách, což inspirovalo spisovatele Johna Steinbecka, který tam zasadil děj románu Na plechárně. Toto odvětví ale už před desítkami let upadlo, protože výrazně ubylo ryb. Místo továren vznikly hotely, restaurace a prodejny suvenýrů. Podle Johna Fielda, biologa z amerického úřadu pro mořské zdroje, velké továrny už znovu nevzniknou, současný trend ale nahrává malým místním konzervárnám a udržitelnému rybolovu. Připouští ovšem, že si není jistý, zda by ho na jídelním lístku v restauraci zlákala právě rybí konzerva. "Když bych šel na drahou večeři, dal bych si raději čerstvou rybu než tu z konzervy," říká. hab mka - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva je zařazena do kategorií Monitor (mnt) - Životní styl (spl) - Magazínový servis (mag) - Obchod (obo). ID zprávy: T2023112002496|508003. Vydána 25.11.2023 4:04:00. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka


Moody's díky snížení rizika ohledně plynu zlepšila výhled České republiky
Sotheby's bude prodávat Štyrského obraz, odhadovaná cena je až 120 milionů korun
Média: Brusel má plán investic do energetických sítí v EU za 584 miliard eur
Míra inflace v Japonsku v říjnu vzrostla na 3,3 procenta, zdražují i služby
Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí mezikvartálně klesla o 0,1 procenta

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách
NEAKTIVNÍ COOKIES Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.
ODEBÍREJTE ZPRAVODAJ
Je zdarma. Zasíláme upozornění, které jsou pro vás důležité. Vaše schránka bude obsahovat vždy klíčové informace. Ve svém mobilním zařízení budete mít k novinkám přístup kdekoliv budete. S námi budete mít rychle přehled o všem co se děje. Náš zpravodaj odebírá 60.000 investorů v Čechách i na Slovensku. Zařaďte se mezi ně. Odběr lze kdykoliv odhlásit.