gastro
Přehled zpráv, označených klíčovým slovem "gastro". Zprávu otevřete kliknutím na její úryvek. Heslo gastro je charakteristické pro obsah těchto zpravodajských sdělení. Seznam zpráv je seřazen od nejnovější po nejstarší zprávu. Limit zobrazení: 50 záznamů.
Ve Francii upekli rekordně dlouhou bagetu, měřila 140,5 metru
Paříž 6. května (ČTK) - Francouzští pekaři v neděli upekli nejdelší bagetu na světě a překonali tak rekord, který dosud v Guinnessově knize rekordů drželi Italové. Bageta, kterou vytvořili na okraji Paříže v obci Suresnes měřila 140,5 metru. Informoval o tom dnes server BBC. Dvanáct pekařů začalo v neděli ve tři ráno. Hnětli těsto, pak ho vytvarovali do obří bagety, kterou upekli. Asi za 14 hodin byla hotová a poté, co vše potvrdili zástupci Guinnesovy knihy rekordů, snědla část bagety přítomná veřejnost a zbytek dostali bezdomovci, napsal server BBC. Dosavadní rekord v největší bagetě drželo italské město Como, kde v roce 2019 upekli bagetu dlouhou 132,6 metru. Bageta je symbolem Francie a klíčovou součástí jídelníčku této země, v roce 2022 se tradiční postup výroby francouzské bagety dostal i na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. nob
Festival japonské kultury v Praze dnes zahájí průvod samurajů ve zbroji
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Peking 1. prosince (ČTK) - Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Los Angeles 25. listopadu (ČTK/AP) - Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech. Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Praha 11. listopadu (ČTK) - Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným. Svatého Martina si lidé připomenou mladými víny, husou nebo průvody
Praha 11. listopadu (ČTK) - Lidé na mnoha místech země dnes oslaví svátek svatého Martina. Konají se svatomartinské hody, průvody a slavnosti, často spojené s otvíráním a ochutnáváním prvních lahví vína pocházejícího z poslední úrody. Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun. Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit
Lázně Bohdaneč (Pardubicko) 25. října (ČTK) - Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky. Produkce foie gras ve Francii by letos poprvé po pěti letech měla vzrůst
Paříž 20. října (ČTK) - Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí.
Praha 20. dubna (ČTK) - Ukázky bojových umění, čajové obřady nebo turnaj v seku samurajským mečem nabídne dnes festival japonské kultury Hanami v Praze. Zahájí ho průvod samurajů ve zbroji, kteří v poledne vyrazí z Pivovaru Strahov do Clam-Gallasova paláce na Starém Městě, kde se od 13:00 do 19:00 bude konat další kulturní program. Gastrofestival v Uherském Brodě nabídne pštrosí maso nebo hmyzí speciality
Uherský Brod (Uherskohradišťsko) 12. dubna (ČTK) - Pštrosí maso nebo hmyzí speciality budou moci lidé ochutnat při Gastro Brod Festivalu. Jeho sedmý ročník se uskuteční v sobotu 20. dubna na louce za Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku. WP: Chcete udržitelnější maso na gril? Zkuste steak ze čtyřmetrové krajty
Washington 25. března (ČTK/The Washington Post) - Jsou šupinaté, mají rozeklaný jazyk a mohou měřit až šest metrů. Krajty ovšem mohou být také jedním z nejekologičtějších tvorů, jaké lze na planetě chovat na maso, napsal zpravodajský server The Washington Post. Prodej currywurstu automobilky Volkswagen byl loni rekordní
Wolfsburg (Německo) 9. března (ČTK) - Již několik let patří mezi neprodávanější produkty značky Volkswagen její currywurst, tedy klobása s kořením karí. Poptávku po oblíbeném pokrmu neoslabil ani dočasný zákaz prodeje v kantýně v centrále VW. Loni se Česko na festivalu eat! Berlin představilo s pivem, nyní přivezlo víno
Berlín 2. března (zpravodaj ČTK) - Loni v listopadu se Česká republika představila na kulinářském festivalu eat! Berlin s pivem, nyní do německého hlavního města přivezla jihomoravská vína. Gastronomický výlet doplnila netradičně podaná kuchyně pod taktovkou šéfkuchaře Tomáše Levého nejen z jižní Moravy, ale také z tradice rakousko-uherské monarchie. Itálie chce regulovat internetová hodnocení restaurací či hotelů
Řím 31. ledna (ČTK) - Italská vláda premiérky Giorgii Meloniové chce regulovat internetová hodnocení hotelů, restaurací a dalších podniků. Informovala o tom agentura APA s odvoláním na ministryni cestovního ruchu Danielu Santancheovou. CNBC: Káva se opět stává trendy, roste zájem o speciální kávu i její přípravu
Londýn 3. ledna (ČTK/CNBC) - Možná jste na sociálních sítích zaznamenali uvedení další influencerské značky kávy, všimli jste si, že vaši kolegové v práci si v kuchyňce připravují vlastní překapávanou kávu, místo aby používali kávovar, nebo jste dokonce viděli fronty před místní nezávislou kavárnou. V nejstarší kavárně v belgických Bruggách se dodržují tradice staré stovky let
Bruggy (Belgie) 29. prosince (zpravodajka ČTK) - V tiché uličce nedaleko centra belgického města Bruggy by chodec Café Vlissinghe možná i přehlédl. Kdo ale vchod do malé kavárny v ulici Blekersstraat objeví, ocitne se na cestě zpátky do minulosti. Italský svaz Coldiretti sestavil seznam hrůzných přísad na pizzu
Neapol (Itálie) 24. prosince (ČTK) - Itálie je na své národní jídlo, pizzu, obzvláště hrdá. Italové trvají na tom, že mají nejlepší kuchyni na světě a svou kulinářskou tradici jsou připraveni bránit. Pizzu s ananasem, která je oblíbena zejména ve Spojených státech, považují za skutečnou svatokrádež. Čínský šéfkuchař urazil videem, v němž učil přípravu smažené rýže s vejcem
Peking 1. prosince (ČTK) - Čínského šéfkuchaře Wang Kanga obvinili diváci, že se vysmíval památce syna komunistického vůdce Mao Ce-tunga, když v době výročí jeho smrti zveřejnil výukové video s návodem na přípravu smažené rýže se vejcem. AP: Američané přišli na chuť rybičkám v konzervě, objevili i něco víc než tuňáka
Los Angeles 25. listopadu (ČTK/AP) - Sardinky naložené v citronové šťávě, makrela v kari omáčce, grilované olihně v inkoustu. Tyto pochoutky, které jsou už dlouho oblíbené v Evropě, se nyní dostávají i na menu gastronomických podniků ve Spojených státech. Průzkum: Polovina Čechů jí na svatého Martina husu, sama ji ale peče jen pětina
Praha 11. listopadu (ČTK) - Husu si dá na svatého Martina více než polovina Čechů, sama ji ale peče jen pětina lidí. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury SCC. Lidé většinou chodí na svatomartinskou husu do restaurace nebo k příbuzným. Svatého Martina si lidé připomenou mladými víny, husou nebo průvody
Praha 11. listopadu (ČTK) - Lidé na mnoha místech země dnes oslaví svátek svatého Martina. Konají se svatomartinské hody, průvody a slavnosti, často spojené s otvíráním a ochutnáváním prvních lahví vína pocházejícího z poslední úrody. Farma v Rohozné vykrmila okolo 1500 svatomartinských hus, už jsou prodané
Rohozná (Jihlavsko) 4. listopadu (ČTK) - Svatomartinské husy z Rohozné na Jihlavsku už jsou asi měsíc vyprodané, přestože jich je o polovinu víc než loni. Tamní farma jich letos vykrmila okolo 1500. Zamluvily si je restaurace a obchody, přijíždějí pro ně drobní zákazníci. Gastronom: Svatomartinské menu letos meziročně zdražilo o pět až sedm procent
Praha 4. listopadu (ČTK) - Za svatomartinské menu, které tradičně tvoří husí kaldoun a stehno s variací knedlíků, si letos návštěvníci restaurací proti minulému roku připlatí pět až sedm procent. Ve větších městech bude cena začínat na 500 korunách za osobu, v menších městech na 400 korunách. Jediný šlechtitelský chov hus v ČR drží loňské ceny hus pro svatomartinská menu
Nové Hrady (Českobudějovicko) 4. listopadu (ČTK) - Jediný šlechtitelský chov hus v Česku v jihočeském Byňově prodává letos husy pro svatomartinská menu za stejné ceny jako loni. Kilogram v živé váze prodává Rybářství Nové Hrady, pod nějž chov spadá, za 140 korun. Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku doprovází nabídka rybích specialit
Lázně Bohdaneč (Pardubicko) 25. října (ČTK) - Výlov Bohdanečského rybníka na Pardubicku opět nabídne návštěvníkům řadu rybích specialit. Letos ochutnají uzeného a grilovaného kapra, pstruha na grilu či rybí polévku a nově budou k dostání rybí klobásy, kapří paštika a pikantní směs na topinky. Produkce foie gras ve Francii by letos poprvé po pěti letech měla vzrůst
Paříž 20. října (ČTK) - Produkce foie gras, tedy ztučnělých jater vodních ptáků, ve Francii by v letošním roce měla poprvé po pěti letech vzrůst, protože Francie spustila očkování kachen proti ptačí chřipce, která v posledních letech ničila chovy. Průzkum: Vyváženost stravy řeší 62 procent Čechů, v Evropě více než tři čtvrtiny
Praha 16. října (ČTK) - Vyváženost stravy podle průzkumu společnosti Edenred řeší 62 procent Čechů, v Evropě jsou to více než tři čtvrtiny. Většina lidí si myslí, že dokáže rozeznat zdravé jídlo od nezdravého, často se ale mýlí.
CNBC: Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit
Paříž 19. srpna (ČTK/CNBC) - Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC. Loni bylo z Champagne vyexpedováno více než 325 milionů lahví šampaňského. Tržby poprvé přesáhly šest miliard eur (144,5 miliardy Kč), uvedla obchodní asociace Comité Champagne. Největšími trhy pro šampaňské jsou Spojené státy, Británie a Japonsko. Ve výhledu na letošní rok je však asociace opatrná, i když pěstitelé a producenti v Champagne podle jejích slov zůstávají přesvědčeni o zdraví svého podnikání. Pochybnosti o tom, jak se bude vyvíjet budoucnost tohoto nápoje, však vzbuzují obavy o vývoj klimatu. Producenti se budou muset přizpůsobit, aby přežili, a chuť šampaňského se může časem měnit. Podle zprávy SP Global Sustainable1 bude velkým rizikem v této oblasti sucho, což pro vinice představuje vážné problémy. A sucho není jediným faktorem, který může ohrozit produkci. Počasí je stále nevyzpytatelnější. V posledních letech se stále častěji objevují požáry, záplavy a mrazy. I když bude vinná réva schopná růst v měnícím se klimatu, mohou nové podmínky změnit zrání plodů a způsobit škody. "(Pokud jsou hrozny) vystaveny příliš extrémnímu UV záření, pak dostanou ekvivalent našeho úpalu a to v podstatě poškodí chuť," řekl CNBC zakladatel britského obchodníka s vínem Grape Britannia Matt Hodgson. Dodatečné teplo může také podle něj změnit kyselost hroznů, která dodává šampaňskému svěžest a "neuchopitelnou energii a jiskřivost". A mezinárodní značky si uvědomují, jak velký dopad může mít změna klimatu na jejich podnikání. Šampaňské smí podle pravidel pocházet jen z francouzské oblasti Champagne. Na seznamu pravidel, která musí toto víno splňovat, jsou i specifické postupy při pěstování vinné révy, získávání hroznů z určitých lokalit, zvláštní metody lisování hroznů či použití pouze vybraných odrůd vinné révy. Je zakázáno používat pesticidy a dodatečné okyselování a všechny fáze produkce, až po etiketování lahví, se musejí uskutečnit v oblasti Champagne. Ale přední producenti šampaňského upravují své postupy, aby mohli pokračovat v produkci v rámci přísných pravidel. "Před 20 lety se sklizeň konala koncem září, začátkem října," řekla CNBC mluvčí firmy Champagne Taittinger Claire Sarazinová. Nyní firma sklízí hrozny koncem srpna a začátkem září. Změna teplot také znamená, že šampaňské je přirozeně sladší. "Máme tolik slunce a v podstatě je ve šťávě tolik cukru, že není třeba přidávat další cukr," dodává Sarazinová. Zatím to podle ní není problém, ale je to něco, co je třeba sledovat. Podle kritiků se ale některé šampaňské už nyní velmi liší od šampaňského, které lidé pili před lety. Přední producenti šampaňského se snaží zachovat svoji budoucnost různými způsoby, včetně toho, že vyhledávají lokality s podobným klimatem jako v Champagne. Firma Taittinger se stala prvním výrobcem, který v roce 2015 investoval do anglického producenta šumivého vína. O rok později stejný krok učinila firma Pommery. Nicméně obě firmy dělají vše, by zachovaly rozdíl mezi produkty z Anglie a Francie. Například anglické šumivé víno Taittinger je určeno výhradně pro britský trh. Na otázku, zda je možné, že šampaňské nebude pocházet z regionu Champagne, Taittinger odpověděl, že značka má "pozitivnější" vyhlídky a asociace Comité Champagne zkoumá různé možnosti, jako je vývoj nových hroznů. Zatím se ale asociaci nepodařilo najít hrozny, které by splňovaly vysoké standardy potřebné pro produkci šampaňského. Dlouhý seznam pravidel pro producenty šampaňského by se také mohl přizpůsobit, když se region bude snažit udržet na trhu. Bylo by ale výsledkem stále šampaňské takové, jak ho známe? "Může to být něco nového a pěkného, ale pokud milujete šampaňské v současné podobě, pak to nebude to samé, co se v Champagne nyní produkuje, pokud se změní pravidla," říká Hodgson. "Pokud je to volba mezi neexistencí a rozšířením nebo změnou oblasti, ve které se bude název používat, pak kdo ví, co by si (producenti šampaňského) vybrali," dodává. "Byla by to sebevražda, kdybychom nezvažovali alternativy, že?" irl jrm
Festival Vizovické Trnkobraní opět začal koštem slivovic a dalších pálenek
Vizovice (Zlínsko) 18. srpna (ČTK) - Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Ruská diplomatka ukrajinského původu na protest proti invazi rezignovala a peče
Montevideo 27. července (ČTK) - Čtyřicetiletá Jekatěrina Germanovičová, která má ukrajinské kořeny, pracovala jako ekonomická poradkyně na ruském velvyslanectví v uruguayském Montevideu. Loni se na protest proti invazi Ruska na Ukrajinu vzdala diplomatické práce a vydala se novou cestou: začala péct a vyhrála v celostátní kulinářské soutěži této latinskoamerické země, napsala agentura AFP. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Tunis 24. července (ČTK/The New York Times) - Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?
Henvic (Francie) 16. července (ČTK/AFP) - Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Korunovace Karla III. se zúčastní zdravotníci a veteráni, na menu je slaný koláč
Londýn 17. dubna (ČTK) - Britský král Karel III. věnuje téměř 4000 míst na korunovaci zdravotníkům a veteránům. Oznámil to dnes Buckinghamský palác, podle kterého panovník a jeho manželka Camilla také vybrali recept na slaný koláč, který se bude podávat při korunovačních oslavách na začátku příštího měsíce. Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli
Řím 27. března (ČTK) - Článek o tradičních pokrmech či potravinách italské kuchyně, který vyšel ve víkendové příloze deníku Financial Times, vyvolal mezi italskými médii a zemědělci vlnu nevole. Britský deník oslovil profesora na univerzitě v Parmě Alberta Grandiho, který zastává názor, že mnoho tradicí v italské kuchyni je nedávného původu či jsou smyšlené. Německý zmrzlinář nabízí zmrzlinu s příchutí cvrčků
Berlín 3. března (ČTK) - Německý zmrzlinář rozšířil svoji nabídku o zmrzlinu s příchutí cvrčků. Navrch ji posype také tímto hnědým, sušeným hmyzem, napsala agentura AP. Nejde o první takovou extravaganci, ke které se Thomas Micolino z jihoněmeckého města Rottenburg am Neckar odvážil, v minulosti nabízel zákazníkům zmrzlinu chutnající po jitrnici, plísňovém sýru gorgonzola nebo zmrzlinu se šupinkami zlata v ceně čtyř eur (93,7 koruny) za kopeček. Příprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci
Řím 26. ledna (ČTK) - Růst nákladů na přípravu pizzy v Itálii převýšil růst inflace. Upéct světoznámou margheritu bylo v prosinci meziročně dražší o 30 procent, zatímco míra inflace činila 12,3 procenta. Cukrářka vzpomíná na svůj dar pro Alžbětu II., dostala i děkovný dopis
Vsetín 9. září (ČTK) - Na zesnulou britskou královnu Alžbětu II. intenzivně myslí cukrářka Jaroslava Londová, která před lety pro královnu jako dar k 90. narozeninám vytvořila bohatě zdobený několikapatrový perníkový výtvor. Vítěz soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní spořádal 205 švestkových knedlíků
Vizovice (Zlínsko) 20. srpna (ČTK) – V součtu 205 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní. Reuters: Růst cen ohrožuje tradiční britský pokrm fish and chips
West Drayton (Británie) 29. května (ČTK/Reuters) - V podniku Hooked Fish and Chips v západním Londýně se Bally Singh usilovně snaží udržet britskou tradici. Jeho snahy podkopává prudký růst cen ryb, brambor, oleje a dokonce i mouky, tedy všeho, co se používá pro oblíbený pokrm fish and chips - rybu smaženou v těstíčku a bramborové hranolky. Vinaři přivezli loni ze zahraničních soutěží 978 medailí
Brno 6. ledna (ČTK) - Vinaři z Moravy i z Čech získali v loňském roce na soutěžích v zahraničí 978 medailí. Každoroční růst tak skončil předloňským rekordem 1100 medailí. Hlavním důvodem poklesu získaných medailí byla pandemie koronaviru, kvůli níž se řada obvyklých soutěží nekonala nebo se uskutečnila v omezené podobě. NYT: Italští vězni pečou vánoční pochoutku panettone a mají s ní úspěch
Padova (Itálie) 22. prosince (ČTK/The New York Times) - Panettone je tradiční italský vánoční dezert a je o něm známo, že upéct jej dokonale je velmi obtížné. Když se tento sladký chléb z pekárny Giotto dostal do hitparády deseti nejchutnějších panettone v Itálii, byla to skutečná pocta. Reuters: Libanonci kvůli propadu měny nosí štosy bankovek
Bejrút 7. listopadu (ČTK/ Reuters) - Majitel restaurace Antoine Haddád podniká již 35 let. Nyní mu ale dochází naděje, jelikož se Libanon potýká s jednou z nehlubších finančních krizí v novodobých dějinách, píše agentura Reuters. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 5. listopadu (ČTK) - Svatý Martin letos počtrnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře ve čtvrtek 11. Valtické muzeum představuje řemeslníky, kteří pomáhají vinařům
Valtice (Břeclavsko) 10. května (ČTK) - Řemeslníky, bez kterých by nevzniklo dobré víno, představuje nová výstava Národního zemědělského muzea ve Valticích na Břeclavsku. Vinaři totiž v minulosti potřebovali - a dosud potřebují - pomoc mnoha specialistů, do bednářů po skláře.
Vizovice (Zlínsko) 18. srpna (ČTK) - Tradičním koštem slivovice a dalších pálenek začal dnes ve Vizovicích na Zlínsku dvoudenní festival Vizovické Trnkobraní. Přehlídka se koná již 54. rokem, navštěvují ji tisíce lidí. AFP: Vegetariánské restaurace v Paříži jako vyjádření životního přesvědčení
Paříž 5. srpna (ČTK) - Veganské gastronomické menu podávané v bytě nebo podnik se 100 místy k sezení, kde se servírují vegetariánské pokrmy. Šéfkuchařka Claire Valléeová a podnikatelka Julia Chicanová se v Paříži každá po svém snaží propagovat gastronomii šetrnější k životnímu prostředí, napsala agentura AFP. Ruská diplomatka ukrajinského původu na protest proti invazi rezignovala a peče
Montevideo 27. července (ČTK) - Čtyřicetiletá Jekatěrina Germanovičová, která má ukrajinské kořeny, pracovala jako ekonomická poradkyně na ruském velvyslanectví v uruguayském Montevideu. Loni se na protest proti invazi Ruska na Ukrajinu vzdala diplomatické práce a vydala se novou cestou: začala péct a vyhrála v celostátní kulinářské soutěži této latinskoamerické země, napsala agentura AFP. NYT: Tunisané milují tuňáka, ale ten je čím dál tím nedostupnější
Tunis 24. července (ČTK/The New York Times) - Možná patříte mezi více než 5000 odběratelů e-mailového zpravodaje "Otevírání plechovek" (Popping Tins), který se věnuje výhradně konzervovaným mořským plodům. AFP: Je artyčok zelenina, která se ve Francii ocitla v ohrožení?
Henvic (Francie) 16. července (ČTK/AFP) - Artyčok, symbol francouzské gastronomie, v této zemi upadá v nemilost. Je vnímán jako náročný na přípravu, mladá generace se mu vyhýbá a jeho prodej ve Francii stále klesá. Korunovace Karla III. se zúčastní zdravotníci a veteráni, na menu je slaný koláč
Londýn 17. dubna (ČTK) - Britský král Karel III. věnuje téměř 4000 míst na korunovaci zdravotníkům a veteránům. Oznámil to dnes Buckinghamský palác, podle kterého panovník a jeho manželka Camilla také vybrali recept na slaný koláč, který se bude podávat při korunovačních oslavách na začátku příštího měsíce. Článek FT o smyšlených tradicích italské gastronomie vyvolal v Itálii nevoli
Řím 27. března (ČTK) - Článek o tradičních pokrmech či potravinách italské kuchyně, který vyšel ve víkendové příloze deníku Financial Times, vyvolal mezi italskými médii a zemědělci vlnu nevole. Britský deník oslovil profesora na univerzitě v Parmě Alberta Grandiho, který zastává názor, že mnoho tradicí v italské kuchyni je nedávného původu či jsou smyšlené. Německý zmrzlinář nabízí zmrzlinu s příchutí cvrčků
Berlín 3. března (ČTK) - Německý zmrzlinář rozšířil svoji nabídku o zmrzlinu s příchutí cvrčků. Navrch ji posype také tímto hnědým, sušeným hmyzem, napsala agentura AP. Nejde o první takovou extravaganci, ke které se Thomas Micolino z jihoněmeckého města Rottenburg am Neckar odvážil, v minulosti nabízel zákazníkům zmrzlinu chutnající po jitrnici, plísňovém sýru gorgonzola nebo zmrzlinu se šupinkami zlata v ceně čtyř eur (93,7 koruny) za kopeček. Příprava pizzy v Itálii výrazně podražila, náklady citelně převýšily inflaci
Řím 26. ledna (ČTK) - Růst nákladů na přípravu pizzy v Itálii převýšil růst inflace. Upéct světoznámou margheritu bylo v prosinci meziročně dražší o 30 procent, zatímco míra inflace činila 12,3 procenta. Cukrářka vzpomíná na svůj dar pro Alžbětu II., dostala i děkovný dopis
Vsetín 9. září (ČTK) - Na zesnulou britskou královnu Alžbětu II. intenzivně myslí cukrářka Jaroslava Londová, která před lety pro královnu jako dar k 90. narozeninám vytvořila bohatě zdobený několikapatrový perníkový výtvor. Vítěz soutěže jedlíků na Vizovickém Trnkobraní spořádal 205 švestkových knedlíků
Vizovice (Zlínsko) 20. srpna (ČTK) – V součtu 205 švestkových knedlíků dokázal dnes ve Vizovicích na Zlínsku za hodinu spořádat Radim Dvořáček z Ostravy. Stal se díky tomu letošním vítězem tradiční soutěže jedlíků na festivalu Vizovické Trnkobraní. Reuters: Růst cen ohrožuje tradiční britský pokrm fish and chips
West Drayton (Británie) 29. května (ČTK/Reuters) - V podniku Hooked Fish and Chips v západním Londýně se Bally Singh usilovně snaží udržet britskou tradici. Jeho snahy podkopává prudký růst cen ryb, brambor, oleje a dokonce i mouky, tedy všeho, co se používá pro oblíbený pokrm fish and chips - rybu smaženou v těstíčku a bramborové hranolky. Vinaři přivezli loni ze zahraničních soutěží 978 medailí
Brno 6. ledna (ČTK) - Vinaři z Moravy i z Čech získali v loňském roce na soutěžích v zahraničí 978 medailí. Každoroční růst tak skončil předloňským rekordem 1100 medailí. Hlavním důvodem poklesu získaných medailí byla pandemie koronaviru, kvůli níž se řada obvyklých soutěží nekonala nebo se uskutečnila v omezené podobě. NYT: Italští vězni pečou vánoční pochoutku panettone a mají s ní úspěch
Padova (Itálie) 22. prosince (ČTK/The New York Times) - Panettone je tradiční italský vánoční dezert a je o něm známo, že upéct jej dokonale je velmi obtížné. Když se tento sladký chléb z pekárny Giotto dostal do hitparády deseti nejchutnějších panettone v Itálii, byla to skutečná pocta. Reuters: Libanonci kvůli propadu měny nosí štosy bankovek
Bejrút 7. listopadu (ČTK/ Reuters) - Majitel restaurace Antoine Haddád podniká již 35 let. Nyní mu ale dochází naděje, jelikož se Libanon potýká s jednou z nehlubších finančních krizí v novodobých dějinách, píše agentura Reuters. Svatý Martin v Uherském Hradišti znovu požehná letošním mladým vínům
Uherské Hradiště 5. listopadu (ČTK) - Svatý Martin letos počtrnácté požehná na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti mladým vínům. Na bílém koni dorazí a láhev nového svatomartinského vína otevře ve čtvrtek 11. Valtické muzeum představuje řemeslníky, kteří pomáhají vinařům
Valtice (Břeclavsko) 10. května (ČTK) - Řemeslníky, bez kterých by nevzniklo dobré víno, představuje nová výstava Národního zemědělského muzea ve Valticích na Břeclavsku. Vinaři totiž v minulosti potřebovali - a dosud potřebují - pomoc mnoha specialistů, do bednářů po skláře.
NEAKTIVNÍ COOKIES
Vypnuté cookies nám nedovolují ladit tyto stránky
dle vašich preferencí. Jejich aktivací nám umožníte
lépe pečovat o vaše pohodlí. Více o cookies.