Zlatovna Zlato Zprávy Politika

Výsledek amerických prezidentských voleb chce zvrátit 11 senátorů

Washington 2. ledna 2021 (ČTK) - Jedenáct amerických republikánských senátorů nebo těch, kteří byli do Senátu nově zvoleni v listopadu, se pokusí zvrátit výsledek prezidentských voleb. V čele skupiny je texaský senátor Ted Cruz. Svůj krok plánují na středu, kdy má Kongres formálně sečíst hlasy volitelů a vyhlásit vítěze voleb. Tento akt se považuje za formalitu a pokus republikánských senátorů prakticky nemá šanci na úspěch, uvedla dnes agentura Reuters. Cruz a jeho kolegové tak pokračují ve snaze poraženého prezidenta Donalda Trumpa volby zvrátit. List The New York Times napsal, že byť naděje na úspěch není žádná, přesto se tato skupina postará o to, že co mohlo být rutinní záležitostí, bude stranickou třenicí. V ní budou republikáni argumentovat Trumpovými obviněními z rozsáhlých volebních podvodů, jež se ale neprokázaly. A bude to také ukázka rozkolu v Republikánské straně v kritické době - republikáni totiž budou muset volit mezi přijetím výsledku voleb, i když to rozzlobí ty, kdo s výsledkem nesouhlasí, nebo se postavit za Trumpa, který chce, aby podpořili jeho snahu udržet se v úřadě. Skupinu kolem Cruze tvoří sedm senátorů a čtyři nově zvolení, kteří přísahu složili v neděli. Ve společném prohlášení vyzvali k desetidennímu auditu hlasů v nerozhodných státech a nehodlají výsledek volby sboru volitelů v těchto státech uznat, dokud audit neskončí. Ústava ale s takovou kontrolou nepočítá, jakmile sbor volitelů volební výsledek svým hlasováním potvrdí, což se stalo 14. prosince. Volitelé se vyslovili tak, jak je pověřili voliči jednotlivých států a dali 306 hlasů kandidátovi Demokratické strany Joeu Bidenovi a 232 hlasů Trumpovi. Jedenáct senátorů počítá s tím, že jakmile audit skončí, "posoudí výsledek jednotlivé státy, které budou moci svolat zvláštní legislativní zasedání, na němž se v případě potřeby změna volebního výsledku potvrdí". Z tohoto prohlášení není jasné, o jaké státy má jít. Profesor práv Derek Muller z univerzity v Iowě považuje vyžadování auditu za "politickou akrobacii", která volební výsledek nezmění. Připustil, že zákon o tom, jak mají poslanci a senátoři přesně volební výsledek potvrdit, není jednoznačný, ale panuje přesvědčení, že Kongres nemá právo požadovat audit. "I kdyby tuto pravomoc měl, bude ten požadavek muset podpořit většina v obou komorách, a to nemá žádnou šanci na úspěch," řekl Muller.
Klíčová slova - USA - parlament - volby - prezident -
Biden má složit přísahu 20. ledna. Agentura Reuters k tomu napsala, že se Trump snaží republikány přimět, aby ve složení přísahy Bidenovi zabránili. Trump o to po volbách usiloval u několika soudů, ale vždy marně. Poslední takovou prohrou bylo páteční soudní zamítnutí případu, v němž poslanec Louie Gohmert usiloval o to, aby viceprezident Mike Pence, který bude středeční parlamentní schůzi předsedat, mohl vyhlásit vítězem voleb Trumpa. sva spr - sdílejte článek
Česká tisková kancelář (ČTK)
(anglicky: Czech News Agency nebo Czech Press Agency) je česká zpravodajská agentura. Jejím posláním je poskytovat objektivní a všestranné informace pro svobodné vytváření názorů. Výběr zpráv ekonomického zpravodajství vám usnadní rychlou orientaci ve světě financí a drahých kovů. Zpráva je zařazena do kategorií Parlamenty a vlády (for) - Politika (pol). ID zprávy: T20210102043110|500005. Vydána 02.01.2021 22:23:26. Jakékoli publikování nebo další šíření obsahu ČTK je bez písemného souhlasu zakázáno.

Výsledek amerických prezidentských voleb chce zvrátit 11 senátorů


Maradona byl básníkem fotbalu, vzpomíná papež na zesnulou legendu
Výnosy státních dluhopisů budou letos podle odhadů stoupat
Novoroční projev premiéra Andreje Babiše
První dítě narozené v roce 2021 v Praze přišlo na svět v Podolí
První dítě narozené v roce 2021 v Praze přišlo na svět v Podolí

Tip k listování
Klávesa šipka vpravo zobrazí list s následující zprávou,
klávesa šipka vlevo listuje zpět v otevřených zprávách.
F11 Opakovaným stisknutím klávesy se otevře/zavře celoplošný náhled.

Najít ve zprávách